Nyhetsbrev september


Genom ett månatligt nyhetsbrev informerar gruppledaren Marcel van Luijn om vad som händer i borgholmspolitiken.

September

Kommunledningen har nu satt igång en del detaljplaner och planändringar som kommer att möjliggöra fler bostäder framöver. Dessa processer tar tid, men vi ser idag exempel på det arbetet som startades under alliansmajoritetens styrning 2010-2014: bl a Triangeln och Bovieran. Jag vill också att vi ökar takten i yttre hamnen, men även i t ex Löttorp och Rälla.

Samtliga budgetäskanden är nu ihopsamlade och prioriterade efter en bra budgetdag den 4 september. Det är viktigt att komma ihåg att de ”stora plusresultater” under 2015 och 2016 inte varar för evigt. Statsbidrag pga invandringen trissade upp kommunens resultat, men våra kärnverksamheter har tyvärr visat en trend mot minus igen. Denna trend ser ut att fortsätta även under 2017 och de ekonomiska prognoser för 2018-2021 innebär att vi måste vara tydliga i våra prioriteringar.

Ett Folkhälso- och trygghhetsråd ska nu inrättas efter flera påtryckningar från min sida och ett budgetförslag från Moderaterna. Den 20/9 träffade jag Folkhälsosamordnare Jhenny Åvik för att diskutera hur rådet ska jobba och vilka som ska ingå.

Måndag den 11 september började Jens Odevall som ny kommunchef. Jag önskar Jens ett stort lycka till och är övertygad om att han kommer att göra ett bra jobb i Borgholms kommun.

Den 15/9 hade vi ett bra samverkansmöte där bl a KSAU, UNAU, SNAU, kuratorer, det förebyggande teamet och Fryshuset medverkade. Det är viktigt att vi känner till varandras roller, våra egna roller och möjligheter till samarbete.

Kommunstyrelsen reserverade 18/9 en heldag för att diskutera kommunens positionering och varumärkesplatform. Vi kom en bra bit på vägen och definierade ett antal kärnområden som KSAU tillsammans med Staffan Smedfors ska jobba vidare med och sedan presentera för KS för antagande.

Fullmäktigesammanträdet samma dag skulle ha gått obemärkt förbi om inte tillsättningen av en ny beredning ”Sveriges bästa äldreomsorg” hade skapat kaos. Det hela slutade med att 8 ledamöter med 8 ersättare valdes. ÖP, SD, MP och V har ingen plats i den nya beredningen. Övriga beslut gällde bl a en ny parkeringsnorm för Borgholms tätort, en ny Kulturplan och tilläggsbudget till Utbildningsnämnden.

Månadens KS-sammanträde behandlade inga stora ärenden, men jag lämnade in en protokollsanteckning om budgetuppföljningen och de stora minus i våra kärnverksamheter.

Övriga möten denna månad bl a: Pensionärsrådet, BEAB, Plansamordningsgrupp, styrgrupp Fryshuset, Kultur- och fritidsutskott

Marcel van Luijn
Gruppledare
070-3197223
marcel@traject.se

,

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.