Nyhetsbrev juni

Genom ett månatligt nyhetsbrev informerar gruppledaren Marcel van Luijn om vad som händer i borgholmspolitiken.

Juni

Kultur- och fritidsutskottet har nu presenterat Kulturplan 2020 med fokus på:

 • Allas rätt till kultur
 • Ett levande kulturarv
 • Samverkan mellan kultur och andra samhällsområden
 • Kulturella utvecklingsområden

För att redan under 2018 kunna jobba med dessa utvecklingsområden har utskottet äskat en utvecklingspott på 200 tkr per år.

Kommunfullmäktige denna månad var nästan en parodi på demokrati. Det tog mer än en halvtimme att ens godkänna dagordningen! För övrigt anmäldes min motion angående implementering av skattekollen på kommunens hemsida. Några viktiga beslut var försäljning av kommunens mark till Bovieran och tilläggsbudgetering för räddningstjänstens personalkostnader enligt nytt RiB-avtal.

Denna månad fortsatte även arbetet med budgetberedningen. Ekonomiavdelningen har nu sammanställt äskanden från nämnder, styrelser och partigrupperna. Den 28 juni ska vi i budgetberedningen diskutera prioriteringsordningen av dessa äskanden.

Den 16 juni besökte KSAU Ölanda flygfält tillsammans med Regionförbundets direktör Helena Nilsson för att diskutera framtida utvecklingsmöjligheter.

Kommunstyrelsen 20/6 hade några stora ärenden på dagordningen:

 • Åkerboskolans ombyggnation KS tog inga beslut men återremitterade ärendet med några specifika utredningsuppdrag, t ex hur man eventuellt kan bygga om (eller nytt) i flera steg. Jag tycker man borde försöka behålla det nyrenoverade köket och gympasalen.
 • Tertialbokslut Behandlas i kommunfullmäktige efter sommaren. Jag kommer att lämna in en protokollsanteckning där jag uttrycker min oro över det stora underskott i både Utbildningsnämnden och Socialnämnden.
 • Anvisning av medel strandpromenad Köpingsbaden Jag är inte nöjd med hanteringen och kommer att lämna in följande protokollsanteckning: ”Det gör mig förbannad att denna fråga har nonchalerats. Redan när lägenhetshotellet vid Sinus planerades lyfte jag frågan om hur strandpromenaden skulle återställas efter att en del av sträckan skulle försvinna pga byggandet. Svaret har hela tiden varit ”det löser vi”. Nu är sommarsäsongen igång utan att det finns en lösning. Dessutom står kommunen för planering och kostnaderna, när man under tiden hade kunnat hitta en lösning tillsammans med Köpingsbadens arrendator.”
 • Medel till bostadsbyggande Fick bifall för yrkandet att kommunen ska prioritera kommunalt bostadsbyggande utanför Borgholms tätort (Löttorp, Rälla, Runsten), som vi kom överens om under gruppmötet.
 • Både Folkhälsostrategi och -plan och Demokratiberedningens slutförslag skickades vidare till kommunfullmäktige utan diskussion i KS (mest pga tidsbrist).
 • Val av styrelse till Miljöfond Detta blev lite konstigt. Majoriteten hade redan tidigare beslutat att det skulle väljas 2 KS-representanter från majoriteten och 1 från oppositionen. Jag föreslog Stig för oppositionens räkning. S föreslog Ilko, FÖ föreslog Mattias och MP föreslog Bertil. Sedan var det ordförandes ”bedömning” att KS skulle välja Mattias och Ilko själv.
 • Presentation av nya kommunchefen Jens Odevall presenterades för kommunstyrelsen. Hjärtligt välkommen Jens!

Igår (torsdag 22/6) var det dags att inviga det nya avsaltningsverket i Sandvik. Mycket folk och uppmärksamhet av olika media. Bra reklam för Öland, Borgholms kommun och det samarbete som har gjort detta projekt möjligt.

Kungen häller avsaltat vatten på en Ölandssolvända under invigningsceremonin i Sandvik

Det är förvisso inget politiskt men jag ville ändå nämna att jag fick äran att hålla ett nationaldagstal i Alböke i år. Vill ni läsa mitt tal kan ni gå in här: nationaldagsfirande.

Övriga möten denna månad, bl a med Framtid Borgholm på Strand Hotell och plansamordningsgruppen.

Carl och jag deltog även på Moderaternas valkonferens i Oskarshamn 13/6 där vi fick mycket matnyttig information om strategier, sociala media och politikutveckling. En viktig sak att nämna är att både riksorganisationen och förbundet i Kalmar län kommer att sätta upp ambitiösa mål när det gäller exponering via sociala media, och då framförallt Facebook. Detta innebär att det vilar ett stort ansvar på alla er som har ett Facebook-konto att aktivt dela, gilla och sprida borgholmsmoderaternas inlägg för att nå så många som möjligt!

Jag önskar er alla en trevlig (mid)sommar!

Marcel van Luijn
Gruppledare
070-3197223
marcel@traject.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: